Home » , » KARA DELİKLER ARTIK YOK!

KARA DELİKLER ARTIK YOK!

STEPHEN HAWKİNG BİLİM DÜNYASINI YİNE SALLADI...

27 OCAK 2014


KARA DELİKLER ARTIK YOK!


Dünyaca ünlü teorik fizik uzmanı Stephen Hawking'in Nature dergisi ve Dublin'de katıldığı bir basın toplantısında, bildiğimiz anlamda ışığın bile kaçamadığı bir kara deliğin olmadığını söyledi. Bu tez birçok bilim adamını şoke etti. Bundan önceki kara delik teorileri de yine Hawking'e ait ve 40 senedir doğru kabul ediliyordu. Ancak basın toplantısına “Kara delik paradoksunu çözdüm ve bunun hakkında konuşmak istiyorum” diye başlayan Stephen Hawking eski teorisinde yanıldığını belirttikten sonra yeni ve çok tartışılacak bir teori ileri sürdü.

Hawking'in daha önceki teorisine göre karadelikler içlerine hapsettikleri kütleleri Hawking etkisi adı verilen bir ışınım ile radyasyon şeklinde etrafına yayarak zamanla yok ediyordu. Bu iddia kuantum fiziğinin madde asla yok edilemez kuralı ile açık bir çelişki içindeydi. Fakat Hawking yaptığı basın toplantısında eski teorisinin yanlış olduğunu ve karadelik içerisine giren maddenin yok olmadığını, hatta kardeliklerin yuttukları maddeleri geri püskürttüklerini iddia etti. Bu itiraf Kip Thorne ve John Preskill ile 1997 de girmiş olduğu iddiayı kaybettiğinin kabulü anlamına da geliyordu. Basın toplantısının sonunda iddiayı kaybettiğini de ilan etti.

Çalışmalarını Cambridge Üniversitesi’nde sürdüren Hawking, “Klasik teoriler kapsamında bir kara delikten kaçmak mümkün değildir, ancak kuantum fiziğinde bir kara delikten kaçmayı mümkün kılacak enerji de bilgi de mevcut” dedi ve bu nedenle bilinen anlamıyla kara deliklerin gerçekte var olmadığını ve gözlemlenenlerin de ancak “gri delikler” olarak tanımlanabileceğini iddia etti.

Hawking yaptığı açıklamada karadeliklerde maddenin yok olamayacağının kabul etmesinin yanında birçok önemli iddiaya daha yer verdi. Yıllardır tartışılan karadeliklerin paralel evrenlere geçiş kapısı olduğu fikrinin de doğru olmadığını açıklayan ünlü bilim adamı entropi ile kütle çekim kanunu arsında bir ilişki bulunduğunu da savundu.

http://news.nationalgeographic.com/news/2014/01/140127-black-hole-stephen-hawking-firewall-space-astronomy/?utm_source=Facebook&utm_medium=Social&utm_content=link_fb20140128news-blackho&utm_campaign=Content
Share this article :

0 yorum:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

 
Copyright © 2011. ATLAS . All Rights Reserved
Company Info | Contact Us | Privacy policy | Term of use | Widget | Advertise with Us | Site map
Template Modify by Creating Website. Inpire by Darkmatter Rockettheme Proudly powered by Blogger