NASA’nın Wilkinson Mikrodalga Eşyönsüzlük Araştırma Uydusundan (WMAP) alınan veriler evrende bir milyar ışık yıllık bir bölgeye yayılan devasa bir boşluğa dair kanıtlara ulaştı. Biliminsanları bu boşluğun kendi evrenimizin ötesinde başka bir evrenin kanıtı olabileceğini söylüyor.
NASA'nın WMAP uydusu evrenin kaynaklarına dair daha fazla şey bilebilmemiz için önemli bilgiler topluyor. Büyük patlamadan kalan arkaplan ışımasının sıcaklığını ölçüyor ve evrenin ilk trilyonda bir saniyesinde olan olaylara göz atıyor.
Astronomlar bu WMAP verisini toplayıp analiz ettiler ve Eridanus Takımyıldızlarında bir milyar ışık yıllık devasa bir boşluk bulunduğunu duyurdular.
Boşluğun boyutları galaksimizin 10.000 katına veya Samanyolu galaksimize en yakın Andromeda galaksi ile aramızdaki uzaklığın 400 katına eşit. Bu boşlukta, evrenin diğer kısımlarıyla karşılaştırıldığında çok daha az sayıda yıldız, nebula ve toz ve diğer maddeler bulunuyor.
Boşluğun boyutları çok büyük, astronomlar evrendeki bu garip fenomeni açıklamak için elimizde mevcut bir kozmolojik teori olmadığını söylüyorlar. Bazı biliminsanları "uzayda topolojik arızalar olarak bilinen dev boğumları tahmin edebilecek" teorik modeller hakkında spekülasyon yapıyorlar.
Bununla birlikte cesur bir ifadeyle, başka bir biliminsanı bu boşluğun, evrenimizin ötesinde galaksilere ve yıldız sistemlerine sahip paralel evrenlerin varlığı fikrini güçlendirdiğini söyledi. North Carolina üniversitesinden bir fizik profesörü olan Laura Mersini-Houghton medyaya bunun ".. evrenimizin sınır ötesinde başka bir evrenin açık bir imzası" olduğunu söyledi.
Alternatif veya paralel evren fikrine bilimkurgu literatüründe ve filmlerde rastlanmasına rağmen şimdiye kadar fiziksel bir kanıt yoktu. Eğer Mersini-Houghton'ın iddiası doğruysa Erdanus devasa boşluğu, başka bir evrenin varlığına dair ilk deneysel kanıt olabilir.
paternitytestinglabs.com'ın bildirdiğine göre:
Bu olasılığın sonuçları belli ki herkes için çok büyük bir öneme sahiptir, ayrıca string teorisi ve ortadaki diğer ateşli tartışmalara destek verdiği düşünüldüğünde astrofizik camiasını yakından ilgilendirmektedir.
WMAP'tan daha fazla veri geldikçe, astronomlar Mersini-Houghton ve çalışma arkadaşlarının dolaşık evrenler teorisinin gerçek olup olmadığını görebilir. Onun modeli aynı zamanda iki boşluğun varlığını öngörmektedir -- bir adet WMAP tarafından bulunan kuzey yarımküredeki, ve iddia ettiği üzere güney yarımkürede olması gereken bir boşluk.Eğer Mersini-Houghton'un teorisi doğruysa, o zaman birden fazla evren mevcut olabilir. Umarım ki bu duyuru biliminsanlarının daha fazla bilgiye ulaşmak üzere güçlerini birleştirmesine yolaçar.
(mvpntr)
0 yorum:
Yorum Gönder
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.