Lazer topları dört yıl içinde hazır
ABD Donanması’nın üst düzey yetkilileri, savaş gemilerinde kullanılacak lazer toplarının prototiplerinin dört yıl içinde hazır olacağını belirtti.
ABD ordusunun, birkaç ay içinde lazer toplarını inşa edecek silah şirketleriyle masaya oturmaya hazırlandığı ifade edildi.
ABD Donanma Araştırmaları Bürosu’nda (ONR) yeni nesil silahların geliştirilmesinden sorumlu olan Mike Deitchman, Wired dergisine yaptığı açıklamada, “Lazer topları sesten yavaş hareket eden güdümlü füzeleri, hava araçlarını, sürat teknelerini ve insansız hava araçlarını vurabilecek” dedi.
Lazer toplarının, ray silahıyla beraber gelecek 10 yılın en önemli silahları arasında yer alması bekleniyor. Ancak kısa zaman lazer toplarının gerçeğe dönüştürülmesi için ilk önce kağıt işlerinin halledilmesi gerekiyor. ONR’de lazer teknolojileri üzerinde çalışan Roger McGiness, “Silahı üretecek şirketin lazer için hangi kaynağı kullanacağı önemli... Lazerin kaynağı silahın üretim tarihini iki yıla çekebilir” dedi.
Deitchman prototipin istenen başarıyı göstermesi halinde üretimin 30 ile 60 gün arasında başlayabileceğini öne sürdü. ONR, prototipin üretilmesi için hazırlanacak sözleşmeyi bu yılın sonuna kadar sunmayı planlıyor
.
ÇELİĞİ DELİP GEÇECEK
ABD Donanması’nın bilim-kurgu filmlerini anımsatan silahlara düşkünlüğü iki faktöre dayandırılıyor. Birincisi, teknoloji, diğer ise bürokrasi.
Teknoloji açısından bakıldığında, lazer silahları orduya bugüne dek ertelenen veya beklenen başarıyı gösteremeyen birçok projenin yanında, çalıştığı kanıtlanan yeni bir silah kazandıracak. Nisan 2011’de düzenlenen testte, oldukça zayıf bir lazer ışını hizmet dışı bırakılan bir destroyer üzerinde denendi. 15 kilowatt gücündeki lazer, 1,5 kilometre ötede ve hareket halindeki destroyeri vurarak alev almasına, nihayetinde batmasınına neden oldu.
Bürokrasi faktörünün altında ise ONR’nin ölçülebilir, lazer benzeri bir silah üretilmesini başarma amacı yatıyor. Geliştirilmeye çalışılan Free Electron Laser silahı, şu an 14 kilowatt gücünde ışın üretebiliyor. Bu da, aynı yönde ve aynı dalga boyunda yanan 140 ampüle eşdeğer. 100 kilowatt, ordunun kullanmak isteyeceği bir güç olarak kabul edilirken, bir megawatt, bir saniye içinde altı metre kalındığındaki çeliği delebilecek.
KARŞI ÇIKANLAR YOK DEĞİL
Lazer topları ABD Senatosu’nda tartışmalara neden olduğu gibi, InsideDefense.com, silahın gücü konusunda uzlaşmazlık olduğunu önesürdü. ONR, 100 kilowatt gücündeki ışınların kristal veya fiber optik kablolar içinden geçecek şekilde kullanılması gerektiğini savunuyor. Ordu ise silahın bir megawatt güce erişebilecek kapasitede olmasını istiyor.
100 kilowatt gücündeki lazer, bir megawatt’lık lazere kıyasla daha zayıf kalacağı gibi, fiber optik ve kristalle sabitlenmesi birçok dalga boyunda kullanılamayacağı anlamına geliyor. Ancak, daha güçsüz bir lazer silahı çok daha kısa zamanda yapılabilir. Ayrıca, bir megawatt gücünde olması istenen Free Electron Laser silahına kıyasla, 100 megawatt’ın bugün birçok hedefe karşı da etkili olacağı belirtiliyor.
Deitchman, “Kısa dönemde 100 megawatt’lık tek dalga boyundaki lazer ışını istediğimiz sonucu verecektir... Free Electron Laser ise uzun dönemli bir iş” dedi. Deitchman, mevcut savaş gemilerinin bir megawatt gücünde lazer silahına güç sağlayabilecek kapasitede olmadığını, ancak tek dalga boyundaki lazer toplarının gemilere konuşlandırılmasının daha kolay olduğuna dikkat çekti.
MEGAJUL ELEKTROMANYETİK RAY SİLAHI
ABD ve İngiltere’nin geliştirmeye çalıştığı bir diğer büyük silah, hipersonik bir fızla mermisini fırlatan ray silahı. 12 metrelik namluya sahip olan silah, mermiyi bir milyon amper gücüyle ateşliyor. Öyle ki, mermi havada ilerlerken alevler saçıyor.
Ray silahları çok uzun menzile sahip oldukları gibi, yüksek patlayıcı taşımaya gerek duymuyor. İngiltere'nin uzay havacılık ve savunma şitrketi BAE Systems tarafından ABD Donanması için geliştirilen 32 MJ LRG (Megajul laboratuar ray silahı), bugün 64 MJ kapasiteye çıkartılmaya çalışılıyor.
0 yorum:
Yorum Gönder
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.