Home » » TANRI PARÇACIĞI SENFONİSİ

TANRI PARÇACIĞI SENFONİSİ

TANRI PARÇACIĞI SENFONİSİ

Ntvmsnbc 08 Ekim. 2012 Pazartesi

Bilim insanları, on yıllardır peşinde koştukları Tanrı Parçacığı’nın izine CERN’de yürütülen deneylerde ulaşmayı başarmış, tarihi açıklama Temmuz ayı başında açıklanmıştı. Fizikçi ve aynı zamanda besteci olan Domenico Vicinanza, evrenin sırlarını saklayan atom altı parçacığını notalara döktü.

Tanrı Parçacığı olarak adlandırılan Higgs Bozonu hakkında geçmişte besteler yapılmıştı. Ama İtalyan fizikçi bir ilke imza atarak parçacığın kendisini notalara döktü. Yeni parçacık arayışı için atom altı parçacıkların çarpıştırıldığı Büyük Hadron Çarpıştırıcı’sındaki (LHC) Avrupa Gelişmiş Ağ Teknolojisi İletimi (DANTE) laboratuvarında çalışan Vicinanza, Higgs Bozonu’nu nasıl bestelediğini  ABD’nin PRI radyosuna açıkladı:

“Higgs Bozonu gibi bir atom altı parçacığı melodiye çevirebilmek için yapmamız gereken verideki her bir rakamsal değeri tek bir notaya veya puanla eşletirmek. Melodi, kesin olarak bilimsel verinin gösterdiği davranışı temsil ediyor. Piyano çalmaya başladığı zaman, çok tiz sesler duyuyorsunuz. Bu sesler Higgs Bozonu’nuna ait melodinin izleri ve CERN’de yapılan bilimsel araştırmadaki tepe noktalarına işaret ediyorlar. Gerçek veri noktaları sadece piyanoyla ilk çalışta ve yine piyano ve marimba ile yapılan ikinci tekrar da duyuluyor. Kısaca piyano yüksek notaları, marimba ise düşük notaları çalıyor” dedi.

Bilimsel veriyle ortaya çıkan müzik, şaşırtıcı derecede güzel. ABD Enerji Bakanlığı’na bağlı olan Argonne Ulusal Laboratuvarı’ndan Peter Larsen, geçmişte Manş Tüneli’nden elde ettiği mikroniyolojik veriyi kullanarak ‘mikrobiyoljik ses’ çıkarmayı başarmıştı. Bu alandaki ilk denemelerden biri 1960’lı yıllarda yapılmış ve besteci Charles Dodge Dünya’nın güneş rüzgarından (Güneş’ten saçılan parçaların oluşturduğı akım) sonik dalgalar elde etmişti.

TANRI PARÇACIĞI SENFONİSİNİ DİNLEMEK İÇİN TIKLA:



Share this article :

0 yorum:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

 
Copyright © 2011. ATLAS . All Rights Reserved
Company Info | Contact Us | Privacy policy | Term of use | Widget | Advertise with Us | Site map
Template Modify by Creating Website. Inpire by Darkmatter Rockettheme Proudly powered by Blogger