Home » , » Neandertaller sanılandan daha erken yok oldu

Neandertaller sanılandan daha erken yok oldu

Yeni araştırmalar, Neandertallerin sanılandan daha erken bir tarihte yok olduğunu öne sürdü. Araştırmalar, modern insana en yakın türün, Homo Sapiens ile düşünüldüğü kadar uzun süre beraber yaşamadığına işaret ediyor.

Ntvmsnbc 06 Şubat. 2013


Modern insanın ataları, bir zamanlar Dünya’yı kendisine benzeyen birçok türle paylaşıyordu. İnsana en yakın tür olarak kabul edilen Neandertallerin, atalarımızla ne kadar uzun süre etkileşime girdiği en çok merak edilen konulardan biri. Yeni araştırmalar, bu sürenin sanıldığı kadar uzun olmadığı yönünde.

Uluslararası araştırma ekibinin yürüttüğü çalışmada, İspanya’nın İberya bölgesindeki 11 ayrı kazı alanından çıkarılan 215 kemik incelendi. Avrupa’ya modern insanın atalarından önce ayak basan Neandertallerin, İspanya’nın güneyindeki İberya bölgesinde 35 bin yıl öncesine kadar hayatta kaldığına inanılıyor. Böylece, Nenadertallerin ve Homo Sapiens’in aynı bölgede binlerce yıl yaşadığı düşünülüyor.

Discovery News’in haberine göre, yapılan en son araştırmalar, iki türün aynı bölgede aslında tamamen farklı zaman dilimlerinde yaşamış olabileceğine işaret etti. Hatta, Avrupa’da yolları hiç kesişmedi. Bilim insanları, iki tür arasında cinsellik yaşandığına dair bir iz bulunmadığını, cinselliğin Avrupa’ya adım atmalarından önce yaşanmış olabileceğini ifade etti.


KOLAJEN UNSURU

Araştırmaya yer alan, Avustralya Ulusal Üniversitesi’nden Rachel Wood, “İki tür arasında çiftleşmeye ait genetik delil, bugünkü modern insanların yüzde 1 ila 4’ünde Neandertal DNA’sının izine rastlanması. Buradan yola çıkarak, Neandertaller ile Homo Sapiens’in Avrupa’ya ayak basmadan önce, İsrail ile Suriye’nin yer aldığı Doğu Akdeniz bölgesinde cinsel yakınlaşma kurduğunu düşünüyoruz. Bu dönem, modern insanın atalarının Afrika’dan dışarı ilk kez adım attığı zamanlara denk geliyor” dedi.

Araştırmacılar ayrıca fosillerin ve eşyaların bulunduğu toprak ve kayaların katmanlarından da ipucu elde edebiliyor. Eğer bu katmanlar geride kalan yıllarda zarar görmemişse, bulundurdukları fosillerin de aynı yaşta oldukları düşünülüyor.

Neandertaller üzerinde yapılan yeni araştırmada odaklanına kalıntı ise kolajen oldu. Kemiğin radyakorbon tarihleme için en uygun kısmı olan kalojen, incelenen 215 kemikten sadece 8’inde yeterli derecede bulunuyor. Araştırmacılar, Neandertaller ile modern insan ararasındaki ilişkiyi inceleyen araştırmayı sürdürüyor.
Share this article :

0 yorum:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

 
Copyright © 2011. ATLAS . All Rights Reserved
Company Info | Contact Us | Privacy policy | Term of use | Widget | Advertise with Us | Site map
Template Modify by Creating Website. Inpire by Darkmatter Rockettheme Proudly powered by Blogger