Home » , » Galaksiler birbirinden uzaklaşırken ışık hızına erişilebilir mi?

Galaksiler birbirinden uzaklaşırken ışık hızına erişilebilir mi?



Galaksiler birbirinden uzaklaşırken ışık hızına erişilebilir mi?

Mümkün. Ve bu durum Genel Görelilik Kuramı’nı ihlal etmiyor.

EVREN GENLEŞTİĞİ İÇİN galaksiler birbirinden uzaklaşıyor. Hubble Uzay Teleskopunun ölçümleri, evrenin genişleme hızının, Megaparsek başına saniyede 70 km olduğunu ortaya koydu. Bir Megaparsek, 3,26 milyon ışık yılına karşılık geliyor.

Bunun anlamı; her bir Megaparsek içinde yer alan galaksilerin de birbirinden aynı hızla uzaklaşıyor olması. Uzaklaşırken ışık hızına ulaşabilmeleri için, aralarındaki mesafenin 4.300 Milyon Parsek olması gerek. Bu mesafe, görülebilir evrenin sınırları içinde yer alıyor. Sonuç olarak, çok uzaklardaki bazı galaksiler, bize göre ışık hızıyla uzaklaşıyor. Üstelik onları güçlü uzay teleskoplarımızla görebiliriz. Peki bizden ışık hızıyla uzaklaşan bir galaksiyi nasıl görebiliyoruz? Aramızdaki olağanüstü mesafe nedeniyle, o galaksinin şu anda yaymakta olduğu ışık bize hiçbir zaman ulaşamayacak. Yani onun bugün nasıl göründüğünü bilmiyoruz. Ancak milyarlarca yıl öncesinde yaydığı ışığı (o zaman evren çok daha küçüktü) görebiliriz.

Diğer bir deyişle; biz zaten o galaksinin milyarlarca yıl önceki halini görüyoruz. İşte bu sayede onu izlememiz mümkün oluyor. Ve bir galaksinin bizden uzaklaşırken ışık hızına ulaşması, genel görelilik kuramına aykırı değil. Kuram, hiçbir şeyin ışıktan hızlı olamayacağını söylüyor olsa da bahsettiğimiz bu galaksi aslında uzayda gerçek bir hareket sergilemiyor. Uzaklaşmasının asıl sebebi, evrenin genleşiyor olması. Üzerine boncuklar işlenmiş bir battaniye düşünelim. Battaniye son derece esnek bir kumaştan üretilmiş olsun. Bunu dört köşesinden tutup iyice gersek, boncukların hiçbiri yer değiştirmez ama aralarındaki mesafe açılırdı. İşte galaksilerin birbirinden uzaklaşması da buna benziyor.

Popular Science, Ocak 2017
















Share this article :
 
Copyright © 2011. ATLAS . All Rights Reserved
Company Info | Contact Us | Privacy policy | Term of use | Widget | Advertise with Us | Site map
Template Modify by Creating Website. Inpire by Darkmatter Rockettheme Proudly powered by Blogger