Home » » Atomun %99,9 u boş olduğuna göre nesneler nasıl böyle sert ve sağlam olabiliyorlar?

Atomun %99,9 u boş olduğuna göre nesneler nasıl böyle sert ve sağlam olabiliyorlar?



Atomun %99,9 u boş olduğuna göre nesneler nasıl böyle sert ve sağlam olabiliyorlar?

Atomun yapısı öyle tuhaf ki insan bu soruyu sormadan edemiyor. Çünkü atomun %99,9'u boş. Atomu oluşturan parçacıkların tamamı onun sadece %0,1'ine karşılık geliyor. Ayrıca nesneleri oluşturan atomların her biri arasında da muazzam boşluklar var. Ama biz bunu böyle algılamıyoruz. Sonuçta gördüğümüz her şey %99,9 oranında "hiçlikten" ibaret.

Ünlü fizikçi Richard Feynman, "Klasik fiziğin bakış açısıyla değerlendirirsek, atomların var olmasının tümüyle imkânsız olduğunu görürüz" demişti. Atom çekirdeğinin çevresinde çılgınca dans eden elektronlar, kuantum mekaniğiyle açıklandığı üzere dalga özelliğine de sahip. Parçacığın kütlesi ne kadar küçükse bu kuantum dalgası o kadar büyür. Büyük cisimler bu nedenle dalga davranışı sergilemez çünkü onların dalgaları dikkate alınmayacak kadar küçüktür. Ama elektron doğadaki en küçük parçacıklardan biri. Bu yüzden doğadaki en büyük kuantum dalgalarına sahip.

Dalga, yayılma özelliği gösteren bir şey olduğu için sıkıştırılıp atomun çekirdeğine sığdırılamaz. Elektronun dalgaları öyle büyük bir alan kaplar ki tam da bu nedenle atomun yüzde 99,9'u boş olmak zorunda. Çünkü elektronların dalgaları böyle geniş bir hareket alanına ihtiyaç duyar.

Feynman'ın bu soruyu kısaca yanıtlayan ünlü bir sözü daha var: "Bir masayı ya da çevremizdeki her şeyi elle tutulur hale getiren, elektronların asla birbiri üzerine binmiyor oluşudur." Elektronlar, çekirdek çevresinde çılgınca dans ediyormuşçasına dönseler de birbirlerine çarpmaz, karmaşa yaratmaz, birbirleri üstüne yığılmazlar. Bu, farklı atomların elektronları arasında da geçerli olan bir kural. Siz masaya dokunduğunuzda parmaklarınızdaki elektronlarla masanın elektronları asla birbirlerine dokunmazlar. Çünkü bir atomun elektronları başka bir atomun elektronlarına yaklaşınca hepsinin yörünge dansları değişir. Özetle iki atomu birbirine yaklaştırdıkça tüm elektronlar yüksek enerji seviyesine geçer ve parmak atomlarınızı masa atomlarına doğru biraz daha yaklaştırmak için gereken enerji kas gücünüzün çok ötesindedir. Bu nedenle parmaklarınızın altında bir direnç hissedersiniz. Bu da masayı sert bir nesne gibi hissetmenizle sonuçlanır.

Popular Science Mayıs 2017











Share this article :
 
Copyright © 2011. ATLAS . All Rights Reserved
Company Info | Contact Us | Privacy policy | Term of use | Widget | Advertise with Us | Site map
Template Modify by Creating Website. Inpire by Darkmatter Rockettheme Proudly powered by Blogger