Home » » 17 yaşında kanser teşhisi yapan yazılım üretti

17 yaşında kanser teşhisi yapan yazılım üretti

17 yaşında kanser teşhisi yapan yazılım üretti

ABD’li 17 yaşındaki lise öğrencisi Brittany Wenger, meme kanserini yüzde 99 doğrulukla tespit eden yapay sinir sistemi geliştirdi. Wenger, büyük başarısıyla Google Bilim Fuarı’nda birincilik kazandı.

ntvmsnbc

26 Temmuz. 2012 Perşembe



Florida eyaletinin Sarasota kentinde yaşayan Wenger, yapay bir sinir ağına dayalı bir meme kanseri teşhisi yazılımı geliştirdi. Yazılımın dayandığı sinir ağı, birbirine bağlı beyin hücreleri model alınarak tasarlandı. Lise öğrencisi, projesiyle Palo Alto’da düzenlenen Google Bilim Fuarı’nda birincilik kazandı.

Yapay zeka programlarında olduğu gibi, yapay sinir ağları, verilen örneklere dayanarak “ne yapılması gerektiğini” öğrenebiliyor. Kullanılan örnek miktarı artarsa, sinir ağının performansı da artış gösteriyor. Dahası, yapay sinir ağları insan beyni ve diğer programlar için anlamaşı çok karmaşık olan tasarımları tespit edebiliyor. Google, geçtiğimiz ay, kedileri internet üzerinden tanıyabilen bir sinir ağı geliştirmişti.

Wenger, meme kanseri teşhisi için kullanılan “ince iğne biyopsisi”nin başarı oranının yüksek olmaması nedeniyle bu alana yöneldiğini belirtti. Bu teşhiste, ilk test bir sonuç vermezse, hastaların daha büyük bir iğne ile ikinci bir biyopsi yaptırması, hatta ameliyat olması gerekebiliyor.

VERİLERİ SİNİR AĞINA YÜKLEDİ

Wenger, oluşturduğu çok sayıdaki yapay sinir ağına, kamuya açık olan ince iğne biyopsisi testlerinin verilerini yükledi. Verileri analiz eden sinir ağları, farklı biyopsi numunelerinin karakterlerine bakarak meme kanserinin nasıl teşhis edileceğini öğrendi.

Okulda öğrendiği bilgisayar dili Java’yı kullanarak sinir ağı yazılımı geliştiren Wenger, aynı zamanda medikal piyasaya sunulması planlanan üç sinir ağı daha hazırladı. Wenger’in geliştirdiği yazılımın doğruluk testleri ise mükemmele yakın sonuç verdi.

Sinir ağı yazılımı, 681 ince iğne biyopsisi numunesiyle test edildiğinde, testlerin yüzde 94’ü için doğru sonucu verdi. Aynı zamanda, kanserli teşhislerin yüzde 99’undan fazlasını da tespit etmeyi başardı. Sinir ağı yazılımı, yaptığı analizlerin yüzde 4’ünde “sonuçsuz” kaldı.

Genç bilim insanı, elde ettiği başarının ardından “yazılımının medikal alanda pazarlanmaya hazır olduğuna inandığını” belirtti. “Cloud4Cancer” adını verdiği yazılımı internete sunacağını söyleyen genç kız, böylece doktorların kendi test verilerini yükleyerek sonuç alabileceklerini ifade etti. Wenger, geliştirdiği yazılımın prostat ve rahim kanseri için de kullanılabileceğini öne sürdü.

Lego’dan yapılma birincilik ödülü kazanan Wenger, aynı zamanda Galapagos Adaları’na seyahet ve 50 bin dolarlık üniversite bursunun sahibi oldu. Genç kız, bilgisayar bilimi ve pediatrik onkoloji alanında uzmanlaşmak istediğini belirtti. 

Share this article :

0 yorum:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

 
Copyright © 2011. ATLAS . All Rights Reserved
Company Info | Contact Us | Privacy policy | Term of use | Widget | Advertise with Us | Site map
Template Modify by Creating Website. Inpire by Darkmatter Rockettheme Proudly powered by Blogger