Home » » KÖRELMİŞ ORGANLAR

KÖRELMİŞ ORGANLAR

Körelmiş organlar

İnsan vücudu artık faydalı fonksiyon göstermeyen bazı yapılar taşır. Öyle ki artık onlara ihtiyacınız yoktur; ya da (haliyle) zamanla önemli görevler üstlenmedikleri için körelmişler veya dejenere olmuşlardır.

Charles Darwin bu yapılara insan ve diğer hayvanların evrimiyle ilgili olarak değinmiştir. Bilim insanları bir türde körelmiş olarak bulunan; ancak başka bir türde fonksiyon göstermeye devam eden bu yapılara dayanarak söz konusu iki türün ortak bir atadan geldiği sonucuna ulaşırlar.

Apandis
Kalın ve ince bağırsağın birleştiği yerde bulunan bu küçük kesecik insanda artık sindirimle ilgili bir görev görmemektedir. Diğer yandan otçul memelilerde hala sindirim sisteminin bir parçasıdır. Ancak 2009’da yapılan bir çalışmaya göre apandisitin faydalı bakteriler taşıyan bir bölme olarak hizmet edebileceği öne sürülmüştür. 

Yirmilik dişler
Yirmilik dişler pek çok insan için diş ağrısı anlamına gelir ki bilim adamlarına göre bu dişler çok kısıtlı ve çok az fayda sağlamaktadır. Büyümeye başladıktan sonra yer bulamadığı için diğer dişlere baskı yaparak ciddi aksaklıklara ve ağrılara sebep olabilmektedir. Ayrıca ağız hijyeniyle ilgili problemler de oluşturabilir.

Erkek Meme (uçları)
Bu biraz şaşırtıcı gelebilir… Erkeklerde memelerin varlığı embriyolojik bir olgudur. Açıklaması ise, erken embriyolojik süreçte fetüsün cinsiyetinin belirlenmesinden önce memelerin oluşmasıdır. Her birey aslında yola dişi olarak başlar, uygun zaman geldiğinde hormonal etkiyle cinsiyet belirlenir. Erkeklerde meme (uçları) bazı durumlarda süt salgısı yapma ve göğüs kanseri gibi vakalar sebebiyle önemlidir.

Tüy dikleşmesi ve vücut kılları
Dikleşen tüy soğuğun habercisi olması yanında pek çok memelide korku ve düşmana karşı  savunmada (kabarık görünerek) rol oynar. Bu yönleriyle vücut kılları atalarımız  ve akrabalarımız için oldukça önemli yapılardır.

Kuyruk Kemiği
Belki dedenizde kuyruk olmayabilir; ama aile ağacında yeterince geriye gidilirse çok eski dedelerimizin kuyruğa sahip oldukları rahatlıkla görülebilir. Kuyruk, memelilerde dengeyi sağlamak için önemli bir yapıdır; ancak insanlar yürümeyi öğrendiklerinde evrimsel süreçte işlevi önemini yitirdiği için bugün yalnızca kaynaşmış birkaç omurdan ibaret bir yapı olarak karşımıza çıkar.


Share this article :

0 yorum:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

 
Copyright © 2011. ATLAS . All Rights Reserved
Company Info | Contact Us | Privacy policy | Term of use | Widget | Advertise with Us | Site map
Template Modify by Creating Website. Inpire by Darkmatter Rockettheme Proudly powered by Blogger