Home » » Modern kültür Afrika'da doğdu

Modern kültür Afrika'da doğdu

Modern kültür Afrika'da doğdu

Güney Afrika’daki bir mağarada bulunan 40 bin yıl öncesine ait eşyalar, sanıldığının aksine modern kültürünün 30 bin yıl önce başladığına işaret eden bulgular ortaya koydu. Bazı bilim insanları ise modern kültürün Afrika’da doğduğu düşüncesini reddetti.


Ntvmsnbc

31 Temmuz. 2012 Salı

Arkeologlar, Border Mağarası’nda bulunan 44 bin yıllık antik eşyaların, Kalahari Çölü’nde yaşamış olan San toplumunun izlerini taşıdığını belirtti. Mağarada,  zehirli uçlu oklar ve devekuşu yumurtasından yapılma mücevherler gibi silah ve mücevherler bulundu. Bilim insanları, San toplumundan geriye kalan insanların bugün hala Güney Afrika’da yaşadığını, böylece mağarada bulunan eşyaların modern kültüre uzanan izlerinin tespit edilebileceğini ifade etti.

Proceedings of the National Academy of Sciences dergisinde yayımlanan araştırmada yer alan Lucinda Backwell, Border Mağarası’nda elde edilen bulguların “modern davranışa dair ilk örnekleri temsil ettiğini” söyledi. Backwell ayrıca, modern insanın Afrika’nın güneyinden geldiği teorisinin de daha da güçlendiğine dikkat çekti.

Araştırmada, radyokarbon tarihleme yöntemiyle elde edilen bulguların, San halkının tahmin edilenden daha eski tarihlerde yaşamış olabileceğini gösterdiği belirtildi. San’ların, 10 ile 20 bin yıl öncesine uzandığı düşünülüyor.

TİCARET İÇİN DEVEKUŞU YUMURTASI

Güney Afrika’nın Swaziland sınırı yakınlarında bulunan mağarada, avlanmak için kullanılan çok sayıda silah ve devekuşu yumurtası ile deniz kabuklarından yapılmış takılar bulundu. Backwell, antik eşyaların yaklaşık 44 bin yıl öncesine işaret ettiğini ve kullanım amaçlarını çok iyi bildikleri için ait oldukları kültürü de anlayabildiklerini ifade etti. Backwell ve meslektaşları, Border Mağarası’nda yaşayan halkın zehirli uçlu okları avlanmak için kullandıklarını ve sahipliği göstermek için ok uçlarına spiral işaret işlediklerini belirtti. Ok uçlarına spiral işaret koymak, bugün San halkı tarafından hala kullanılıyor.

Uluslararası araştırma ekibinin başını çeken Fransa Ulusal Araştırma Merkezi’den Francesco d'Errico, elde ettikleri bulguların oldukça gelişmiş bir medeniyete işaret ettiğini söyledi. San halkının genetik ve zihinsel olarak oldukça modern bir halk olduğuna dikkat çeken d'Errico, “sembolleri kullanmalarının zihinsel gelişime işaret ettiğini, halkın kendi arasında ticaret yapmak için de mücevher yapımında kullandıkları devekuşu yumurtalarından faydalandıklarını” söyledi. San halkının takas için devekuşu yumurtası kullanması alışkanlığı bugün de devam ediyor.

Share this article :

0 yorum:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

 
Copyright © 2011. ATLAS . All Rights Reserved
Company Info | Contact Us | Privacy policy | Term of use | Widget | Advertise with Us | Site map
Template Modify by Creating Website. Inpire by Darkmatter Rockettheme Proudly powered by Blogger