Home » » Uzayda dev keşif

Uzayda dev keşif

Uzayda dev keşif

Bilim insanları, Samanyolu Galaksisi'nin bir yılda doğurduğu yıldızdan çok daha fazlasını bir günde doğuran bir galaksi keşfetti.

A.A. 15 Ağustos. 2012

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi'nin (NASA) Chandra X-ışın teleskobunu kullanan astronomlar, yılda 740 yeni yıldız doğuran devasa bir galaksi bulduklarını açıkladı.

Astronomların şimdiye kadar gördüğü en parlak X-ışını parıltısını veren galaksiler kümesi içinde yer alan galaksi, Dünya'dan 5,7 milyar ışık yılı uzakta bulunuyor.

"Nature" dergisinde yayımlanan araştırmada, keşfedilen galaksinin büyüklüğü, türü ve yaşı dikkate alındığında bu kadar hızlı bir yıldız doğum oranına sahip olmasının anlaşılmaz olduğuna dikkat çekildi.


'BİLGİLERİMİZİN SINIRLARINI AŞIYOR'

Araştırmacılardan Harvard Üniversitesi görevlisi Ryan Foley, "Aslında 6 milyar yaşındaki bu galaksi, kırmızı ve ölü olarak tanımladığımız galaksiler sınıfında yer alıyor. Bu tür bir galaksinin bu kadar çok yeni yıldız doğurması, bizim şu ana kadar evrenle ilgili bilgilerimizin sınırlarını aşıyor" dedi.

ANKA KUŞU ADI VERİLDİ

85 astronomdan oluşan araştırmacılar ekibi, galaksiye küllerinden yeniden doğan Anka kuşu anlamına gelen "Phoenix" adını verdi.

Uzak galaksiler kümesinin en büyüğü olan Phoenix Galaksi'si, günde 2 yıldız doğuruyor ve galaksiler kümesinin merkezinde yer alıyor.

Share this article :

0 yorum:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

 
Copyright © 2011. ATLAS . All Rights Reserved
Company Info | Contact Us | Privacy policy | Term of use | Widget | Advertise with Us | Site map
Template Modify by Creating Website. Inpire by Darkmatter Rockettheme Proudly powered by Blogger