Home » , » 2012 İNSANLIK İÇİN ÖNEMLİ BİR YILDI!

2012 İNSANLIK İÇİN ÖNEMLİ BİR YILDI!

İNSANLIĞIN KADERİNİ DEĞİŞTİRECEK KEŞİFLER YAPILDI.

UZAYDA ŞEKER BULUNDU

Gök bilimciler, Ağustos ayında yaptıkları keşifte, Dünya’dan 400 ışık yılı uzaklıktaki bir yıldızın etrafında şeker buldu. Şeker molekülleri, yıldızın etrafını kaplayan kozmik gaz bulutunun içinde yer alıyordu. Uzay’da şekerin bulunması, gök bilimcilere Dünya dışında yaşam bulunabileceğine dair bir ipucu verdi.

Elde edilen bilgiler, yaşamın temel yapı taşları olan karbon zengni moleküllerin, bir yıldızın etrafında oluşmakta olan gezegenlerde bile bulunabileceğine işaret etti. Bilim insanları, karbon, hidrojen ve oksijenden oluşan karbonhidratları temsil eden organik moleküllere işaret etmek için de ‘şeker’ terimini kullanabiliyor.


GÜNEŞ SİSTEMİNDE YENİ BİR GEZEGEN Mİ?
Gök bilimciler, Mayıs ayında yaptıkları açıklamada, Güneş Sistemi’nin uzak köşelerinde bir gezegen bulunuyor olabileceğine değindi. Teleskoplarla tespit edilmek adına çok uzakta olan kozmik cisim, Kuiper kuşağı cisimlerinin yörüngelerini rahatsız eden bir çekim kuvvetine sahip.

Brezilya’nın Rio de Janeiro kentindeki Ulusal Gözlemevi’ndeki gök bilimciler, yaptıkları olası keşif üzerinde araştırmalarını sürdürüyor. Kuiper kuşağında yer alan kozmik cisimler, Neptün’ün yörüngesinin ötesinde kalıyor. Birçoğu buzul parçacıklar olan cisimler arasında cüce gezegenler de yer alıyor.


TANRI PARÇACIĞI BULUNDU MU?
İsviçre’nin CERN laboratuvarlarında bulunan Büyük Hadron Çarpıştırıcısı’nda (LHC) deneyler yapan iki araştırma ekibi, temmuz ayında yaptıkları açıklamada Tanrı Parçacı’ğı olarak bilinen ve var olduğu öne sürülen atom altı parçacık, Higgs Bozonu’nun izini bulduklarını belirtti.

Bilim insanları, ‘Evet, bir parçacık’ bulduk açıklamasını yaparken, bulunan parçacığın standart fizik modelini tanımlamada en önemli eksikleri dolduracağına inanılıyor. Gizemli parçacık, evrendeki maddelerin neden kütleye sahip olduğunu ve bu şekilde gezegenlerin, galaksilerin ve canlıların nasıl var olabildiğini tanımlamada önemli rol oynayacak.

ANTARKTİKA’DA KAYIP DÜNYA
Bilim insanları, sıcak, mineral zengini yeraltı bacalarından çıkan suların etrafında yaşayan yeni bir Yeti yengeci türü ve tuhaf canlılar keşfettiklerinde, ‘kayıp bir dünyanın’ izine rastlamış olabileceklerini düşündü.

Kamera ile donatılan mini denizaltılar, neredeyse hiçbir ışığın ulaşmadığı 2.400 metre derinliklerdeki sularda renklerden arınmış canlılar buldu.

Ocak ayında yapılan çalışmada, suyun derinliklerindeki bu bölge keşfedilmeyi bekleyen bir yer olarak ifade edildi.

DOKUZ GEZEGENLİ YILDIZ SİSTEMİ
Gök bilimciler, Nisan ayında yaptıkları bir diğer önemli keşif açıklamasında, Dünya’dan 127 ışık yılı uzaklıktaki bir yıldızın, Güneş’ten daha fazla gezegene sahip olabileceğini belirtti.

Bu bulgu, bugüne kadar en çok gezegene sahip olduğu bilinen sistemin tespit edilmesi anlamına geliyordu. Söz konusu yıldız, HD 10180, Hydrus (Küçüksuyılanı) takımyıldızında yer alıyor.

PERU’DA YENİ TÜRLER

Bilim insanları, Eylül ayında, Peru’nun Tabaconas Namballe Ulusal Park’ında gerçekleştirilen keşifte sekiz yeni memeli türü bulduklarını açıkladı. Bir tanesi, fotoğraftaki gece maymunuydu.

Meksikalı ve Perulu biyologların yaptığı keşif, 2009-2011 yıllarında gerçekleştirilen araştırmaların tümünü kapsarken, yeni türlerin bulunduğu bölge “bilinmeyen biyo-çeşitliliğe sahip bir cennet” olarak ifade edildi.

MARS’TA BİR MERAKLI, CURİOSİTY

Curiosity (MERAK) , NASA 'nın Mars Bilim Laboratuarı misyonunun bir parçası olarak Marsa gönderilen otomobil büyüklüğündeki kâşif robotu.

Curiosity kâşif robotu, Mars Bilim Laboratuvarı'nın içinde 26 Kasım 2011 saat 10:02'de Cape Canaveral Uzay İstasyonu 'ndan fırlatıldı ve 6 Ağustos 2012 saat 05:17'de  başarılı bir şekilde Mars'taki Gale kraterinde Aeolis Palus bölgesine iniş yaptı. Kâşifin iniş yeri 563.000.000 km'lik yolculukla hedefleyip inmek istediği Bradbury iniş bölgesinden 2.4 km ötede gerçekleşti.

Kâşifin hedefleri Mars iklimini, jeolojisini incelemek ve Mars'ta daha önce yaşam olup olmadığını, su barınabilirliği ve dünyasal yerleşim ile ileri zamanlarda insansı keşiflerin mümkün olup olmadığını araştırmak.

NASA 3 aralık 2012 de  Curiosity ‘in Mars’ta yaşamın yapı taşları olan kimyasal yapılar, organik bileşikler bulduğunu açıkladı.

MAYA KEHANETİ
Mayaların en son ortaya çıkarılan antik mega şehirlerinden Xultun’da, arkeologlar bir Maya evinde 21 Aralık 2012’de sona eren Haab takviminden farklı, yeni bir takvim tasviri buldu. Bir kral ve yardımcılarının yer aldığı duvar resminde, Haab takvimine kıyasla farklı bir hesap yer alıyordu.

21 Aralık 2012 tarihine kıyasla, yeni takvim tarihin ‘tahmin edilemeyecek bir zamana kadar’ süreceğini belirtiyor.

Bu yazının yazıldığı tarih 06 Aralık 2012 ve 21 Aralık’a tam 15 gün var, bakalım, göreceğiz!

ATLAS GRUP

Share this article :

0 yorum:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

 
Copyright © 2011. ATLAS . All Rights Reserved
Company Info | Contact Us | Privacy policy | Term of use | Widget | Advertise with Us | Site map
Template Modify by Creating Website. Inpire by Darkmatter Rockettheme Proudly powered by Blogger