Home » , » Zaman, Sebep, Madde

Zaman, Sebep, Madde


Zaman, Sebep, Madde


Bu kavramları anlatabilmek de, anlayabilmek de ilk başta çok karışık gelmektedir. Çok basit bir örnekle büyük patlama ile zaman ve maddenin oluşumunu ve buna neyin sebep olamayacağını belki anlatabiliriz ve anlayabiliriz.

Evinizin en kuytu odasına gidin. Karanlık bir oda olsun. İçeri girip kapıyı kapatın. Karanlıkta kalın. Nasıl, her yer karanlık değil mi? Hiç bir şey görünmüyor, yani hiçbir şey yok. Parmağınızı elektrik düğmesi üzerine koyun ve düğmeye basın. Ampul yandı ve oda aydınlandı.

Bu basit olay Big Bang’in oluşumunun basit bir prototipidir. Ampulün yanması Big Bang’dir. Odadaki ışıksa evrendir. Ampulün yanmasıyla oda ışıkla dolmuştur. Yani evren oluşmuştur. Bu örneğimizde Işık Evren oluyor.

Yalnız bu örneğimizde Big Bang zamanıyla bir büyük fark var. Nedir bu fark. Biz ne yaptık ilk önce? Karanlık odaya geldik, parmağımızı düğmeye koyduk ve düğmeye bastık. İşte fark burada. Bizim örneğimizde biz bir zamana sahip olduğumuz için o işlemi yaptık.

Oysa Ampulün yanması neydi örneğimizde. Big Bang’ di değil mi? Yani ampulün yanmasıyla zaman oluştu, ampulün yanmasından önce bir zaman söz konusu olmadığı için, bizim karanlık odaya gelmemiz, o düğmeye basmamız tabi ki olmayacaktı. Ampulün yanmasından önceki olan işleri unutun yani. Ne bir oda vardı, ne biz o odaya geldik, ne de o düğmeye bastık. Çünkü ampulün yandığı an “00.00”  zamanı. Zaman o anda başlıyor. “00.00” dan önce bir zaman yok. Biz yokuz, oda yok, düğme yok.

Ve bizim örneğimizde ampulün yanmasına neden olan “Sebep” nedir? Bizim düğmeye basmamız değil mi? İşte burada şöyle bir durum ortaya çıkıyor. Eğer ki ampulün yanmasından önce hiçbir şey yok idiyse, yani, zaman ampulün yanmasıyla oluşmuşsa ve bir üst paragrafta belirttiğimiz gibi, ampulün yanmasından önce hiçbir şey yoksa, oda yoksa, biz yoksak, düğme yoksa bizim o düğmeye basmamız gibi bir durum da olamayacağı için, ampulü yakan bir “Sebep” ten bahsetmek de abes.  Dolayısıyla Big Bang’in patlamasına neden olabilecek bir “Sebep” e de gerek yok.

Kafalarımız şurada karışmasın yalnız. Madem patlamadan önce hiçbir şey yok, o patlayan şey ne?

Sıkı durun burada. Zaman dahil her şey Patlamayla oluştuğuna göre, “o patlayan şey ne” dediğimiz “şey” de yok.

“Hiçlikde” bir “Hiç” patlaması. Big Bang. Ve ilk başta zaman oluşması ve buna bağlı olarak da maddenin oluşması.

Şu an geçerlikte olan ve kabul gören Big Bang teorisi budur.

Bazı yerlerde görüyoruz, karşılaşıyoruz, “hülülülü, olur mu öyle şey, vs.” gibi durumlar. İnsanlar daha Teorinin ne demek olduğunu bile bilmiyorlar. Teori; varsayım demektir. Mesela demektir. Farzedelim ki demektir. Kesin bir şey değildir Teori. Teorinin kesin olabilmesi için kanıtlanmış olması gerekir ve kanıtlanan bir teori, teori olmaktan çıkar, kanun, yasa olur. Big Bang bir teoridir. Darwin Evrim teorisi bir teoridir. Yani varsayımdır bunlar. Yalnız her ne kadar teori de olsalar bazı şartları taşımaları gerekir. Yani siz kalkıp “cin” var derseniz, bu teori değil, palavradır. Teorinizi, o teoriye uygun kanıtlarla desteklemeniz gerekir. Ve yürürlükte olan teori, daha iyisi çıkana kadar kabul edilmiş olan teoridir. Yani Evrimi daha iyi açıklayabilen bir teori çıktığında şu an geçerli olan Darwin evrim teorisi çöpe atılacaktır. Daha iyi bir evren oluşumu teorisi çıktığında Big Bang teorisi çöpe atılacaktır. Belki bu teoriler kanıtlanıp, kanun, yasa olacaktır. Bu bilinemez. Mesela yerçekimi kanunu, suyun kaldırma kanunu, kanıtlamış teorilerdir. Kanıtlanıp kanun, yasa olmuşlardır.

Şu an durumu en iyi anlatanlar şu an elimizde olanlardır. Ve biz bunları kabul ediyoruz!

atlas


Share this article :

0 yorum:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

 
Copyright © 2011. ATLAS . All Rights Reserved
Company Info | Contact Us | Privacy policy | Term of use | Widget | Advertise with Us | Site map
Template Modify by Creating Website. Inpire by Darkmatter Rockettheme Proudly powered by Blogger