Home » , » Big Bang, Zaman, Sebep

Big Bang, Zaman, Sebep


Big Bang, Zaman, Sebep


Big Bang’in yalnızca maddenin değil, zamanın da başlangıcı olduğu, üç İngiliz astrofizikçi (Hawking, Ellis ve Penrose) tarafından geliştirilen uzay-zaman teoremi ile açıklandı. Ortaya çıkan “zamansızlık” kavramı, yalnızca maddenin değil, zamanın da yaratılmış olduğunu göstererek önemli bir gerçeği ortaya koyuyordu.

“Zamanın başlangıcı” kavramını anlamak ilk bakışta zor olabilir. Çünkü düşündüğümüz her şey zamana bağımlıdır. Gözümüzün önüne getirdiğimiz her maddesel olay, zamanın akışı içinde gerçekleşir. Big Bang’den önce zaman olmadığı için, tam bir “yokluk” vardır. Big Bang’de patlayan dımbırtı, her neyse, uzunca bir süre beklemiş ve sonra da patlamaya karar vermiş değildir. Big Bang anından önce zaman olmadığı için patlamanın olup da dağılacağı bir uzay boşluğu da yoktur. Yani maddenin olabileceği bir yer, bir alan da yoktur.

Zaman maddelerin hareket etme ölçüsüdür. Dolayısıyla zaman yoksa madde de var olamaz. Big Bang öncesinde zaman olmadığı için madde de yoktur.

“Sebep” de bir zamansal kavramdır. Zaman, olayların meydana geldiği boyut olduğuna göre ve patlamayla oluştuğuna göre ve patlamadan önce zaman olmadığı için, zamanın olmadığı bir yerde de boşluk dahi hiçbir şey olmadığı, olamayacağı için, patlamayı meydana getirebilecek bir “Sebep” ten de bahsetmek elbette ki gereksizdir.

Çoğu yerde karşımıza çıkan, “Peki patlamayı kim yarattı, patlamayı yaratan sebep ne?” sorusunu da sormak bu durumda gereksiz olmaktadır!

atlas
Share this article :

0 yorum:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

 
Copyright © 2011. ATLAS . All Rights Reserved
Company Info | Contact Us | Privacy policy | Term of use | Widget | Advertise with Us | Site map
Template Modify by Creating Website. Inpire by Darkmatter Rockettheme Proudly powered by Blogger