Home » , » Neandertaller konuşabiliyorlar mıydı?

Neandertaller konuşabiliyorlar mıydı?



 Neandertaller konuşabiliyorlar mıydı?

Bazı bilimsel araştırmalar konuşabildiklerini söylüyor.

Son yıllarda yapılan araştırmalar, Neandertal ve günümüz insanının ortak bir ataya sahip olduğunu ve bu atanın dil becerileri geliştirmeye başladığını gösterdi. Bu durum. Neandertaller'in de konuşabildiğini işaret etmekte. Fakat bu dile dair detayları bilmiyoruz.

Geçtiğimiz yıl paylaşılan bir araştırma sonucuna göre; Neandertaller, farklı tonlamalarla kelimelerin anlamlarının değiştirilebildiği karmaşık bir dil kullanmış olabilirler. Bu tür dillerde, söylenen kelimeler ses tonuna göre şekillenmekte. Günümüzde Çince de bu şekilde konuşuluyor. Bilimsel araştırmalar, tonlama lisanı kullanan insanların beyninde iki farklı gen varyantının devreye girdiğini gösteriyor. Neandertal genomu da bu varyantları içermekte.

Ancak bu verilerden yola çıkarak Neandertaller’in konuştuklarına emin olabilmek de mümkün değil. Çünkü genlerimizin belirli dillere yatkınlık kazanmamızı sağladığından emin değiliz. Genlerin lisan kullanımını etkileyip etkilemediği hala araştırılmakta. Bu araştırmalardan kesin veriler elde edebilirsek Neandertaller'in konuşma becerisine dair daha net bir tablo oluşturma imkanına sahip olabiliriz.

Popular Science Mayıs 2015














Share this article :

0 yorum:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

 
Copyright © 2011. ATLAS . All Rights Reserved
Company Info | Contact Us | Privacy policy | Term of use | Widget | Advertise with Us | Site map
Template Modify by Creating Website. Inpire by Darkmatter Rockettheme Proudly powered by Blogger