Çilekli süt
İnekleri çilekle beslesek çilekli süt vermelerini
sağlayabilir miyiz?
Denedik olmadı.
Beslenme şekli, tüm memelilerin ürettiği süte etki ediyor.
Bu genelde tat değişimi olarak yansımakta. Ancak yedikleri şeyin aromasının da
süte geçeceğinin bir garantisi yok. Değişim bazen sadece acımtırak bir tat
yaratıyor ya da bir parça daha lezzetli olmasını sağlıyor.
2008 yılında Kopenhag Üniversitesi’nde, emziren annelere
farklı aromalar içeren kapsüller verildi, Sonuçlar, o tadın sadece birkaç
dakika içinde süte geçtiğini göstermişti. Mandıra çiftçileri da çok uzun
zamandır benzer yöntemler denemekteler. Ama bunu çilekli süt yaratmak için
değil, sütün normalde sahip olduğu tadın kalitesini artırmak için yapıyorlar Bu
çabalar sonucunda, doğal ortamlarında beslenen ineklerin daha kaliteli süt
ürettikleri ispatlandı.
İnekleri çilekle besleme fikri de 2007 yılında denendi.
Hatta sadece çilek değil, armut ve şeftali de test edildi, ancak tatlarının
süte geçmediği görüldü. Sebebi: tam olarak bilinmiyor ama doğal meyve
aromalarının uzun süre boyunca dayanamıyor oluşundan kaynaklandığı
düşünülmekte. Yapılan araştırmalar, turunçgiller haricindeki meyvelerin
tadının, süte geçse bile çok kısa sürede kaybolduğunu gösterdi.
Popular Science, Haziran 2015