Home » , , , » Doğadaki en iyi Anne hangi türe ait?

Doğadaki en iyi Anne hangi türe ait?



 Doğadaki en iyi Anne hangi türe ait?

Filler, kutup ayıları, timsahlar, aslanlar, çitalar ve goriller. Hepsi iddialı.

Aile ve bakım söz konusu olduğunda insanların başta geldiğini düşünürüz. Ancak hayvanlar alemine şöyle bir göz attığımızda, bizim kadar iddialı başka türler de olduğunu görebiliriz.
Filler 22 ay süren gebelikleri nedeniyle, yavrusunu en uzun süre karnında taşıyan tür unvanına sahip. Kutup ayılarıysa aynı süreçte kendi vücut ağırlıklarını iki katına çıkarmak zorundalar. Aksi takdirde düşük yapma ihtimalleri çok yüksek. Aslanları da unutmamak gerek. Zira doğanın en iyi anneleri listesinde hep üst sıralarda yer alıyorlar. Neden mi? Başka annelerin bebeklerini de emziriyor tüm bebeklere kendi yavrularıymış gibi sahip çıkıyorlar.

Kimin en iyi anne olduğunu söyleyebilmek için hangi türün yavrularına en ideal bakımı sağlayabildiğine de bakmak gerek. Doğada ideal bakım kavramı sadece iyi bir beslenme ve korumayla değil, çocukların büyüdüklerinde kendi türlerini ne kadar iyi temsil ettikleriyle de ölçülmekte. Ama tabii yine de en zor olan kısmı bebek bakımı. Ne de olsa tüm türler bu konuda aynı iddiaya sahip değil. Bazen de hiç beklemediğimiz bir türün bu konuda son derece şaşırtıcı davranışlar sergilediğine şahit olabiliyoruz. Örneğin timsahlar. Onların ne kadar güçlü bir çeneye sahip olduklarını hepimiz biliriz. Avlandıklarında, ağızlarına aldıkları her şeyi kemiklerine dek parçalayabilirler. Ancak anne timsahlar bebeklerini ağızlarına alıp taşırken, bunu son derece dikkatli ve şefkatli bir şekilde yapıyorlar, Hatta diğer türlere av olmasınlar diye yavrularını iyice saklıyor ve dikkat çekmemek için o bölgeden uzaklaşmak zorunda katıyorlar Bunu bilmeyen biri böyle bir ana tanık olduğunda, anne timsahın yavrularını hiç önemsemediğini düşünebilir. Oysa gerçekte onları korumanın tek yolu bu olduğu için uzak durup avcıların dikkatini kendi üzerine çekmeye çalışıyor.

Çitalar da bu konuda bir hayli iddialı Bebekleri ölü doğsa bile hemen vazgeçmiyor, bir süre boyunca hayata geri döndürmek için ellerinden gelen her şeyi yapıyorlar. Doğada ölü doğan bebeğe böylesine bir enerji harcamak kabul edilebilir bir şey değil. Çünkü enerji hayatta kalmak için sahip olunan en büyük güçlerden biri ve boşa sarf edilemez. Hatta genelde aynı durumla karşılaşan diğer etçil türler bebeği yiyerek enerji elde etme peşinde oluyor. Araştırmacılar, çitaların en iyi anne modeline uygun bir tür olduğunu düşünmekte. Her şeyden önce, bebekleriyle kurdukları duygusal bağ kendi yaşamlarından ödün verme derecesinde. Yine de birkaç kere şahit olunan bu gerçeği çitaların tamamı için genelleyemeyiz.

Bir başka iddialı anne model de goriller. Şu ana dek yapılan gözlemlerde, kötü veya sıradan bir anne olduğu söylenebilecek tek bir gorile bile rastlanmadı. Bebeklerini 6 ay boyunca sırtlarında taşıyor. 4 yaşına kadar mükemmel bakımı sunuyor ve 6 yaşına dek yanlarında tutarak eğitmeye devam ediyorlar.

Popular Science, Haziran 2015






Share this article :
 
Copyright © 2011. ATLAS . All Rights Reserved
Company Info | Contact Us | Privacy policy | Term of use | Widget | Advertise with Us | Site map
Template Modify by Creating Website. Inpire by Darkmatter Rockettheme Proudly powered by Blogger